keskiviikko 22. kesäkuuta 2011

Tuusulan on syytä tukea kunnan ainoaa rautatieasemaansa

Julkaistu Helsingin Sanomissa 21.6-11 lyhennettynä

Huolimatta Jokelan asukkaiden laajasta tuesta Jokelan rautatieaseman palveluiden jatkamisen puolesta on kunnan päättävä johto ollut nihkeä lähtemään neuvotteluihin, jossa kunta tekisi Kemijärven ja Iisalmen kaltaisen sopimuksen VR Group Oy:n kanssa.

On selvää, ettei aloitteeni Tuusulan kunnalle ole ongelmaton toteuttaa. Eikä ole etenkään miellyttävää tukea VR Oy:tä kunnan varoista. Noin 5000 henkilön allekirjoittama adressi aseman puolesta kertoo kuitenkin kuinka tärkeästä asiasta on kysymys jokelalaisille junankäyttäjille. Mahdollinen tukitoimien suuruus olisi vain joitain prosentteja tänäkin vuonna jaettavista (350.000 euroa) harkinnanvaraisista tuista ja avustuksista.

Nykytilanteen on aiheuttanut poliitikkojen päätökset jotka alkoivat jo Lipposen sateenkaari hallituksesta, jolloin VR yhtiöitettiin. Tämän toimenpiteen jälkeen ex- VR on edennyt vaikeuksista toiseen; henkilökuntaa on vähennetty ja junatekniikka on yskinyt eikä talvistakaan ole selvitty.

Näistä vaikeuksista huolimatta junankäyttäjät eivät ole luopuneet käyttämästä työmatkoihinsa junaa. Tämän uskollisuuden pitäisi olla kannuste VR Group Oy:lle kehittää toimintaansa, myös Jokelan aseman kohdalla.

VR Group Oy on valtionyhtiö. Eduskunnalla on päätösvaltaa saattaa se oikeille raiteille myös asemapalveluissa. Kansanedustajaehdokkaita kiinnosti kyllä olla esillä tukemassa palvelujen jatkamista. Heillä riitti voimia olla esillä mm. adressin jättötilaisuudessa eduskunnassa mutta teot ovat olleet samaa luokkaa kuin valtionyhtiöiden vastuuministerillä Häkämiehellä, - käsien levittelyksi se jäi.

Tuusulalaiset kansanedustajat ja kunnanvaltuutetut ovat edelleen avainasemassa tulevissa päätöksissä VR Group Oy kanssa, viedä asia liki 5000 allekirjoittajan vaatimaan tulokseen - säilyttää Jokelan asema lipunmyynteineen.

Samaan aikaan Jokelan asemakamppailun kanssa on suuri joukko Tuusulan kunnanvaltuutettuja lähtenyt mukaan aloitteeseen jonka tarkoituksena olisi saada harjoitusjäähalli Jokelaan. Tämän hankkeen kustannukset olisivat noin 2,5 milj.euroa kunnalle. Herää väistämättä kysymys mihin halutaan satsata; tavallisen ihmisen tarpeisiin
vai lajiin, jolle Jokelasta ei löydy edes harrastajaseuraa.


---
Jori Porspakka
Jokela

Ei kommentteja: