torstai 11. syyskuuta 2008

Tuusulan varuskunta-alueen kauppa uhkaa tulla kalliiksi

Helsingin sanomat kertoi (6.6.), miten Tuusulan kunnanvaltuusto osti huhtikuussa 150 hehtaaria ilmatorjuntarykmentin harjoitusmaita. Kauppaa mainostetaan positiiviseen sävyyn asukkaita houkuttelevana keskustan kehittämishankkeena.

Tuusulalainen autoilija Jori Porspakka on kaupasta eri mieltä. Hänen mukaansa Tuusulan kunta lahjoittaa nyt valtiolle suuria taloudellisia etuja saamatta siltä käytännössä mitään vastiketta.

Kauppahinta liian suuri

Porspakan mielestä kunta teki sopimuksen, joka tulee sille vielä kalliiksi. Kunta esimerksi maksaa ostamastaan maasta täyden raakamaan hinnan, vaikka se rahasuorituksen päälle antaa sopijakummpanilleen huomattavia taloudellisia etuja. Porspakka huomauttaa, että tämän vuoksi kauppahinnan olisi pitänyt olla arviolta ainakin 1 - 2 miljoonaa euroa valtuuston hyväksymää summaa pienempi.

—Lisäksi kunta sitoutuu sopimuskokonaisuudessa antamaan valtion Senaatti-kiinteistöille sovittujen lisärakennusneliömetrien arvonnousun puhtaana käteen.

Porspakka on laskeskellut, että kasarmialaueen toteutus aiheuttaa kunnalle hyvitystenkin jälkeen hurjan summan, lähes 16 000 000 euroa kustannuksia kannettaviksi.

Hänen mukaansa koko sopimus on pilkottu eri osiin ja vaiheisiin, jotta kuntalaisten olisi vaikeaa sitä hahmottaa ja puuttua siihen oikeusturvakeinoja käyttäen.

Kunnan varojen tuhlausta

Kunnat on valtion toimesta ajettu verotulojen jaolla ja kuntauudistuksella taloudellisesti hyvin ahtaalle. Siitä huolimatta valtio on sälyttänyt kunnille lisärasituksia.

Jori Porspakka huomauttaa, miten valtio valvoo kuntia ja vaatii niitä hoitamaan talouttaan tarkasti, jotta kunnat selviäisivät lakimääräisistä velvoitteistaan ja jottei valtion tarvitse niitä avustaa.

—Kunta tarvitsee kipeästi rahaa velvoitteittensa hoitamiseen. On todella syytä puuttua tällaiseen kunnan varojen tuhlaukseen, sanoo Porspakka.

Hän myös epäilee, että varuskunnan maa-alueitten puhdistus on jätetty osin sopimatta ja osin sovittu kunnan kannalta niin, että se voi aiheuttaa kunnalle ison puhdistuslaskun kaiken muun menon lisäksi. Kaikkiea puhdistustarvetta ei huomata vielä alueen osien rakentamisen yhteydessä, koska joka neliöllehän ei rakenneta.

—Kun myyjän puhdistusvelvoite sopimuksella päättyy alueen rakentamiseen, velvoite siirtyy sen jälkeen kunnalle.

Valitus hallinto-oikeuteen

Porspakka jätti toukokuussa kauppaa koskevan valituksen Helsingin hallinto-oikeudelle, missä hän ajaa myös väliaikaista täytäntöönpanokieltoa.

—Kunnan toimialaan ei kuulu oikeus lahjoittaa kunnan verovaroista hankkeisiin, joista ei kunnalle ole odotettavissa olennaista hyötyä pidemmälläkään tähtäimellä, toteaa Jori Porspakka.

MARKO KORVELA

Ei kommentteja: